Щастливи ноти, щастливи спомени

shtastlivi-spomeni

В книгата на рекордите Гинес пише, че в английския език, мелодията, „Честит рожден ден на теб” (Happy Birthday To You)  е най-разпознаваемата мелодия на света, що се отнася до англоговорящия свят. Тя дори е влязла и в България и се пее на всички рождени дни, като мелодията е запазена, но само текстът е пригоден, така че да звучи добре на български език.

Известността на тази песен според учените и музиколозите е свързана с това, че тя извиква щастливи спомени, а именно тези от празника за рождения ден. Щастливите спомени се извикват и помнят много по-бързо от тъжните и страшни такива. В този смисъл, когато се слуша такава мелодия свързана с щастлив момент от живота, съвсем естествено е тя да се запамети и да залегне в съзнанието.

Интересно е да се каже, че песента ‘Честит рожден ден’ е мелодия, чието начало е известно. Тя е песен измислена в САЩ от две сестри, Пати и Милдред Хил през 1893 г., макар че има спекулации за самото композиране на мелодията. Интересното в случая е, че мелодията в началото е звучала прикрепена към текст, който се е казвал „Добро утро на всички”. Понеже едната от сестрите е била учителка в детска градина, тя използвала тази песен за пред децата. Използването й за рожден ден се случило почти 20 години по-късно и оттогава цели 100 години по-късно, мелодията е една от най-познатите по целия свят.

Мелодията може да се свири с музикален съпровод на пиано. Може да се свири на акустична китара с акорди, или като солово изпълнение на електрическа китара, за забава на гостите. По-важното обаче е, че такива мажорни мелодии имат способността да се свързват с щастливи моменти и да остават запомнени за дълго време от хората. В такива моменти се открива силата на музиката.

 

You Might Also Like