Отпушване на канали – как

За решаване проблема отпушване на каналите се подхожда по различни начини в зависимост от вида и мястото на запушването.

Малките и наскоро появили се запушвания могат да бъдат отстранени с гореща вода. Ако живеете в многоетажна сграда е необходимо най-напред да се уверите къде е проблема със запушването – във вашето жилище или в канализационния щранг.

Когато канализационният щранг действа нормално, то почистването на тръбите ще си го решите сами. За целта можете да използвате гореща вода. Тя ще разтвори натрупаните мазнини, а с това ще се премахне и образувалата се тапа.

За лесно отпушване на каналите може да прибавите към горещата вода сода за хляб – ефектът ще бъде по-добър.

Понякога е ефикасно използването на комбинацията сода за хляб и оцет – така, че може да пробвате.

Когато запушването не изчезне, се налага да се премине към по-сложни методи за отпушване на каналите и почистване на тръбите.

Така, например, използване на специални химически средства за почистване на тръбите.

Препаратът се налива в отвора на сифона, изчаква се определеното в инструкцията време, и се промиват тръбите с гореща вода.

Разнообразието от препарати е голямо и за да се ориентирате правилно трябва да знаете къде е запушването, за да може да купите подходящото средство.

Тези химически средства може да представляват потенциална опасност за здравето и за това преди да започнете работа, задължително прочетете инструкцията към тях.

Почистващите химически средства няма да имат никакъв ефект, ако тръбата е запушена нацяло. Освен това в такъв случай препарата може да се върне обратно и да повреди съоръжението, където е ползван (мивка, вана).

Честото ползване на химически средства за отпушване на каналите може да повреди пластмасовите тръби.

Преди да започнете ползването на препарата, трябва да осигурите добро проветряване на мястото, където ще работите.

Ползването на маска и гумени ръкавици е задължително, за да не си създадете допълнителни проблеми.

В зависимост от вида на замърсяването ще определите и препарата, който най-бързо ще се справи с отпушване на каналите.

Например, с мазните наслагвания добре се справят препаратите, които са на алкална основа. С остатъците от сапун и косми се справят средствата на киселинна основа.

Абсолютно е забранено смесването на различни видове препарати, защото ще се получи нежелана реакция с непредвидими резултати.

You Might Also Like