Музиката в приказките

%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5

%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5Приказките често разказват реални истории, скрити в тях, по един загадъчен и мистериозен начин. Откакто науките с хуманитарен профил се занимават с изучаване на приказки достигат до какви ли не още по изненадващи истории и ситуации. Има и известни приказки свързани с музика. Такива, които също са много забавни, интересни, интригуващи и носят в себе си скрито послание за силата на музиката.

 

В такива приказки можете да чуете разказ за вълшебни и тайнствени музикални инструменти, които само като засвирят са способни на чудеса. Като  неизменна част от такива приказки са и музикантите, които по един невероятен и мистичен начин се намесват в дадена ситуация и я разрешават чрез силата на музиката.

 

Такива приказки, които са наследени в българския, в европейския и в световния фолклор, са изключително привлекателни, защото в тях винаги има мистериозен елемент. Точно каквато и природата на музиката. Тя не може да се предаде само с думи. Например в приказката за Бременските музиканти, не е важно на какви музикални инструменти свирят или пеят животните герои в нея, а е важно това, че те искат да станат музиканти, но накрая заемат толкова страшен образ, че плашат дори и разбойниците.

 

Приказките за музика, често разказват за мъдростта на музиката, която се крие в нейната мощна и тайнствена сила. Така музикантите разрешават спорове без да говорят, само като свирят; спасяват градове; или помагат да се преодолее мъка. Показателно е как в Одисея, Омир възпява музикант, който на едно събиране успял само с един музикален инструмент и с гласа си, да разплаче два пъти славния герой Одисей.

 

Макар това да не е точно приказка, то легендарността на такива истории, остава траен отпечатък в човешкото съзнание. Може би затова и днес, ние имаме нужда от толкова много музика в живота си. Тя е до нас да ни подкрепи или да изпълни пространството във всякакви ситуации. Понеже за музика все пак не може да се говори лесно, приказките са малко и те трябва да се четат през призмата на самите истории, а останалото. Останалото е повече музика.

You Might Also Like