Вътрешни или външни щори да изберем за дома?

shtori

shtoriЩорите са много важен елемент от съвременния интериор. Те са модерни и едновременно с това много практични. С тях контролираме пропускането на слънчевата светлина в дома си, както и собствената си неприкосновеност на нашето лично пространство. Днес все по- често пердетата се заменят с щори, които придават доста елегантен вид на обзавеждането.

За да изберете външни или вътрешни щори, трябва да знаете какво е предназначението и на двата вида. Вънните предпазват дома от шум, прах и светлина, а вътрешните само от светлината.

Вътрешните щори са няколко вида:

Хоризонтални или наречени още венециански щори. Те са едни от най- разпространениете щори и се предлагат във всякакви цветове. В тях има вградени ламели, които контролират влизането на светлината.

Вертикални щори- Те са изключително стилни и също могат да се намерят във всякакви цветове. Ако не ви се занимава с пердета, то вертикалните щори са най- добрия избор.

Друг много ефектен вид са дървените щори, които се изработват от естествено дърво. Те придават естетически вид на помещението, много топлина и уют.

Ако вашият дом е със съвременен интериор и търсите нещо по- модерно и елегантно, тогава може да изберете римски щори.

За големи прозорци са много подходящи така наречените щори „японска стена“. Тези щори могат да се използват и за монтаж на дадено помещение. Те се монтират с няколко улея на корнизи.

Външните щори,както вече споменахме по- горе, са прахо-, светлинно- и шумоизолиращи. Те имат дълъг живот на експлоатация.

Освен че придават много естетичен вид на прозорците отвън, тези щори имат добра защитна функция. Може да изберете щори с дървен материал по избор. За да имат хубава защитна функция щорите, заложете на качествена дървесина, каквито са дъб, липа, клен и др. Цветът зависи от избора на клиента и за неговата устойчивост той може а се лакира с устойчив на атмосферните условия специален лак.

За да бъдат правилно определени размерите на щорите, най- добре е да се доверите на специалисти или самата фирма, която ще ги изработи. Прозорците на някои стари къщи са с нестандартни размери, затова е необходимо точно да се премерят.

Освен външни дървени кепенци на вашите прозорци, може да изберете и вътрешни. Те придават изключително интересен визуален облик на помещението и са много романтични.

Едно от най- важните условия при избора на щори е те да си подхождат с цялостния дизайн на вашия дом, за да може той бъде в правилната хармония.

 

 

You Might Also Like