Модерните интериорни врати като част от обзавеждането

interiorni-vrati-obzavejdane

Съвременните интериорни врати са проектирани и конструирани за използване на закрито, обикновено в жилищни и търговски помещения. В тази група има много и различни видове врати. Примери за това са: врати за баня, килер, кухненски врати и врати за перално помещение; френски и холандски врати, акордеон или джоб врати, плъзгащи се врати; врати със стъклени орнаменти; гладки и релефни врати… Има и подсилени интериорни врати, осигуряващи неприкосновеността на личния живот не само в дома, но и в офиса. Ясно е, че различните по вид интериорни врати се отличават и по отношение на материалите, от които са направени, както и че са с различни форми, размери и цветове. Те не са проектирани да издържат на вятър, промени във времето или ултравиолетова светлина, и трябва да бъдат инсталирани в съответствие с препоръките на производителя.

За изработването на интериорни врати за баня, килер, кухня и перално помещение обикновено се използва дърво, пластмаса, или композитни материали. Може да изберете и интериорни врати, изработени от MDF материал или покрити с ламинат, които са с висока устойчивост на надраскване и ерозиране. По този начин търсените от вас интериорни врати – няма значение дали са за баня, килер, кухня или перално помещение –може да отговарят на вашите естетическите изисквания за художественото оформяне на дома или помещението, като в същото време остават водонепропускливи и лесни за почистване.
Френски, холандски, двойни, акордеон (хармоника), плъзгащи се (тип джоб) са често срещаните видове интериорни врати. Възможни са и комбинации между отделните видове.

Френските врати са единични или двойни врати, при които по-голямата част от площта на вратата се състои от стъклени сегменти, обхванати от дървена рамка. Възможно е едната или и двете врати да се отварят. Намират приложение за преграждане на част от дневната или за разделяне на дневната и трапезарията, за подход към верандата или зимната градина.

При холандските интериорни врати има отделена горна и долна част, така че едната половина може да бъде затворена, докато другата остава отворена. Освен придаването на специфичен вид на вашия дом, тези врати ви позволяват да се увеличи функционалността на дома, като позволяват на свежия въздух да циркулира вътре, а същевременно предпазват домашните любимци и деца от напускане на помещението. Когато са качествено изработени, тези интериорни врати имат уплътнение като на всяка стандартна врата и могат спокойно да се слагат на подстъпа към терасата.

Интериорни врати тип „акордеон” или „хармоника” се отварят чрез сгъване на отделните секции навътре към стената. За разлика от другите интериорни врати, те не са на панти.
Плъзгащите се и тип „джоб” интериорни врати са проектирани, за да спестите място. Когато са отворени, те се плъзгат в кухина в стената. Докато преди години ги виждахме предимно на тераси или балкони, напоследък, поради функционалността им, все по-често можем да видим плъзгащисе интериорни врати да се използват на нетипични за тях места като баня, килер.

You Might Also Like