Загадъчните интериорни врати

zagadachni-interiorni-vratiПо пример, може би, на онази псевдо-наука, която си е поставила за цел да открива животни, чието съществуване никога не е било научно доказано – криптозоологията (от гръцки kryptos таен, скрит и зоология), преди 2 години в Папуа-Нова Гвинея се е зародила науката криптоепиплогия (отново от гръцки kryptos и epipla мебел).

Единствените двама представители на тази, спорно, най-нова измежду науките са професорът от Университета на Папуа-Нова Гвинея – сър проф. др. Густаф Фон Брубунен и асистентът му, магистър дърводелец, стипендиант от Китай – Тан Ши.

И докато криптозоолозите дирят същества населяващи предимно митове, легенди и народни поверия като Чупакабра, Алмазта и Бигфут, криптоепиплозите фокусират своето внимание върху мебели от свръх-естество. >Интериорни врати, гардероби, скринове, мека мебел и т.н.

„Често това са мебели, които са обладани, или поне се твърди, че са, от полтъргайсти.” – споделя др. Фон Брубунен. „В случая, който сега разследваме става дума за интериорни врати. Да интериорни врати!.” – продължава разказа си добре обръснатия, средно висок с побеляла коса доктор. Долавя се съвсем лек виетнамски акцент в иначе перфектния му английски. „Утре с Ши заминаваме за Еквадор.

От там получихме 7 писма на електронната поща на факултета по свръхмодерна наука, че в района на малкото градче Хуача са се появили дузина интериорни врати от свръх-естество.” – ни разяснява сър Густаф докато прилежно слага 3 зелени ризи и 5 чифта шорти, с няколко екстра джоба, в обемист лилав куфар.

„Какво представляват красивите интериорни врати от свръх естество ли? Ами това са врати, обикновено вътрешни, които се отварят и затварят сами. Това е първият признак за свръхестественост. Има и други, но тях за сега мисля да запазя в тайна.”

Докато наблюдавам как двамата „учени” методично се подготвят за дългото пътуване, пъхайки всевъзможни измервателни устройства в куфарите си, което им предстои само след няколко часа, не преставам да се питам – съществуват ли наистина загадъчните интериорни врати? Отговор на този и други въпроси касаещи криптоепиплогията ще получим след 6 седмици, когато академиците се връщат от Еквадор. Професор Фон Брубунен обещава да даде интервю първо на нас, от Нейшънъл Псевдографикс, веднага след като се върне от южноамериканската държава.

You Might Also Like