Дървени врати

darveni-vrati

Само преди сто години вратите от дърво са били най-често използваните не само като входни врати на дома, но и като интериорни врати, независимо дали са водели към дневната, кухнята или мазето. При това става дума за врати от масивна дървесина, която днес изключително рядко се използва при дизайна на съвременните сгради. Причината за това е не само в доста високата цена на вратите от масив, но и в модерните представи за дизайн на интериора, който е ориентирам към “бързотечни” материали, които лесно да се подменят и да позволяват периодична подмяна на дизайна на дома.

Съвременното понятие “дървена врата” обозначава изделие с кухина, която е изградена от дървесни остатъци и има значително по-ниска цена, поради което е и предпочитана от клиентите. Въпреки това съществува тенденция за завръщане на вратите от масивно дърво: мнозина новодомци залагат на рустикалния чар на тези врати, както и на безспорните изолационни свойства, които предлагат, без да се вълнуват от цената. Вдъхновение се черпи от стари образци, които могат да се видят днес в български възрожденски или викториански къщи, тъй като масивната дървесина позволява богато орнаментиране.

Освен външния вид, дървените врати притежават най-добри изолационни свойства и предлагат най-солидна защита. Солидната дъбова врата, например, представлява стабилна преграда не само срещу преноса на студен и топъл въздух от едно помещение в друго, но изолира добре и звука. В сравнение с нея една куха врата, направена от дървесни отпадъци, представлява зрителна изолация, но създава ехо от двете страни на преградата.

Най-често използваният материал за производство на масивни дървени врати е белият бор. Разбира се, повечето производители предлагат врати от други видове дървесина, в т.ч. екзотична: дъбово или черешово дърво, клен или махагон. За намаляване на цената на масива много производители предлагат дървени врати, в които само традиционните рамкиращи “греди” (например при най-популярните врати с 4 панела) са от масивна дървесина, докато пространството между тях се оформя от доста по-тънък фурнир. Излишно е да се споменава, че подобна врата е компромис в качеството, но пък е напълно допустима за мнозина като интериорна преграда.

Дървените врати позволяват оригинална комбинация с витражи и стъклени прегради, в ролята си на традиционна интериорна или портална врата. Особено популярен и днес е стилът от 30-те години на 20 век – Арт деко. Дървото е благодатен материал и за изработване на нестандартни форми – например аркадни врати, както и богато орнаментирани и резбовани врати. Дървените врати са особено подходящи за интериорния дизайн на къщи с по-голяма площ – като входна врата към дневната, кабинета, винарната или библиотеката.дът

You Might Also Like