Врати МДФ

vrati-mdf

vrati-mdfКогато мислят за интериорните врати в дома си хората обикновено си представят дървена врата. Качеството на дървото, от което са били изработени вратите в домовете от миналото е било сертификат за богатството на хората. Днес обаче не е така. Напротив – съвременният потребител или дизайнер на интериорното пространство – се стреми към уникалност и индивидуалност на жилището. Един от начините за постигането му е чрез използване на съвременни материали с нестандартно приложение.

Вратите изработени от МДФ се срещат все по-често в интериора на домовете и обществените сгради. Това е материал, изработен от регенерирана дървесина или дървесни частици, получени като отпадъци от други производства. Казано просто, МДФ е материал, който по същество е дървесина, но има много по-големи якостни свойства и е доста по-устойчив на различни въздействия от натуралната дървесина, поради използването на смоли и лепила, които свързват дървесните частици в МДФ плоскостите. Важно предимство на този материал пред масивната дървесина е, че повърхността на МДФ изделията е изключително гладка и позволява много по-високо качество на боядисването.

Едно от най-големите неразбирания, свързани с вратите, изработени от МДФ, е, че този материал се третира като евтин и непрестижен. Това петно е наистина незаслужено, защото МДФ плоскостите са екологични, а начинът на изработването им позволява създаване на произволни форми и обеми при наистина приемливи цени за потребителите. Какво непрестижно има в мисълта за спасените гори, използвания в максимална степен дървесен материал и намалените енергийни разходи за производство на един съвременен материал… МДФ вратите и изделията наистина карат потребителите да мислят “в зелено”, с грижа за околната среда.

Сигурно е, че интериорните врати от МДФ ще надживеят обитателите си. Забравете за “измятането”, провисването, раздуването, напукването и т.н. – процеси, които са характерни за дървените врати, особено за некачествено изработените. Мнозина от потребителите не си дават сметка, че една дървена врата се изработва от няколко парчета масивна дървесина, докато МДФ вратата се изработва от една единствена плоскост. Това създава безспорни предимства по отношение на устойчивост на влажност и температура. Можете да избирате между десетки цветове, можете да добавите орнаменти и декорации, които наподобяват дървена врата. МДФ материалът ви позволява да създадете и “френска врата” – с множество стъклени прозорчета.

МДФ вратите са добър звуко- и термо- изолатор, тъй като вътрешната плътност на материала е много висока. Така използването му в дома би повишила енергийната ефективност на жилището ви, тъй като позволява да ограничавате обемите, които охлаждате през лятото или топлите през зимата. Забравете за редовното боядисване или лакиране на дървените врати: поддръжката на МДФ е изключително лесна – периодично забърсване от нанесени петна… и толкова. Спестени средства и спестено време – МДФ вратите са едно наистина отлично решение за дома.

You Might Also Like